background image
 ./logo/bezgluten2_logo.jpg  ./logo/schar_logo.jpg  ./logo/tothek.jpg  ./logo/barbara.jpg  ./logo/glutenix_logo.jpeg  ./logo/naturbit_logo.jpg  ./logo/Gullon_logo.jpg  ./logo/balviten.jpg  ./logo/logo_nutrifree.png 
Kenyérkenyér (minibrici)
Hozzávalók:

Schaer B liszt 4 pohár (4x200ml)

480 ml langyos víz 

2 mokkás kanál só

2 csapott evőkanál barna cukor (de lehet bármilyen)

 2,5-3 mokkás kanál száraz élesztő (instant éleszőt)

2 mokkás kanálnyi olíva olaj 

Leírás:

Elöljáróban annyit, hogy mi kenyérsütő gépet használunk, így nyilván arra vonatkozóan tudunk információval szolgálni. A lapátot megkened valami zsiradékkal, aztán hozzáadott az összetevőket, hogy ne érintkezzenek egymással. Először víz, aztán liszt és a lisztre halmozva, külön kupacokba a többi. Ami szerintünk kritikus:

Soha nem sütünk két kis veknit, mert az nem sül meg rendesen. Passz piros, hogy miért nem, de ezt tapasztaltuk.

A sima 1x sütés nem elég. Még egy újabb plusz órát sütjük a kenyeret, ami azt jelenti, hogy összesen 2 órát sütjük szemben a javasolt 1 órával.

Amikor sütési fázisba ér először a program, akkor olívaolajjal (de nyilván bármilyen olaj megfelel) megkenjük a tetejét: így elkerülhető, hogy a teteje fehér, puha maradjon.

Alapprogramot használunk, ami 2x dagaszt és 1x süt. A 2 fázis között szoktuk beletenni az ízesítéshez használt "színezést", mint pl: kukorica, olívabogyó felvágva, fűszerek.

Saját tapasztalatunk szerint nem érdemes bele olyat tenni, ami levet enged: paprika pl., mert a kenyér lágy marad. Ha pedig kevesebb vizet teszünk bele, akkor meg a kenyér tészta ott ahol nincs benne paprika szárad marad.

Ajánlott ízesítők, amik nem folynak:

szárított paradicsom (egyértelműen a lista tetején)

magok

kukorica

olívabogyó: felvágva, óvatosan, mert bár nem sokat, ez is ereszt levet

fűszerek ízlés szerint: köménymag, rozmaring, oregánó, kakukkfű, bazsalikom (mi az utolsó 4-et együtt szoktuk használni 1-1 csipettel)

 

Szóval a fontos dolgok:

1. Sok élesztő! Így elkerülhető, hogy csak egy fűrészpor massza legyen belőle.

2. Kenni a tetejét. Egyenletesen megsül

3. Dupla sütés

4. A víz. Ez kritikus, mert a hagyományos lisztes receptekhez képest több vizet vesz fel. 

5. Mi még a sütőt is le szoktuk takarni (a kiépített szellőző nyílások kivételével), és tapasztalatunk szerint számít. Persze lehet, hogy csak a mi sütőnknél, és egy jobb sütő nem ad le annyi hőt. Ez főleg a tetejét érinti.

Így van héja, a belseje nem porszáraz, és 4-5 napig is ehető.